A klímaberendezések tisztítása éppen olyan fontos, mint otthonunk, vagy munkahelyünk többi berendezési tárgyának tisztítása. Teljesen természetes, hogy porszívózunk, felmosunk, ablakot mosunk, stb. Pontosan ilyen természetes kell legyen a klímánk tisztíttatása is. Logikus, hogy a klímára is lerakódik a por, eltömődhet a szűrője és megtelepedhetnek rajta baktériumok is, ha egyáltalán nem foglalkozunk tisztításával.

Mi történik a klíma tisztítása során?

Tisztíttassa meg klímáját most!

Ne várja meg, míg megbetegszik, vagy villanyszámlája eléri a csillagokat!

MEGRENDELEM

Klíma tisztítás vagy karbantartás?

Minden klíma karbantartás része a klíma tisztítása, azonban magát a tisztítást külön is kérhetjük, illetve csupán a rendszeres tisztítás is segít abban, hogy klímaberendezésünk életét meghosszabbítsuk.

Ahogy a napi használat során lerakódik rajta a por, a pollenek és mindenféle egyéb szennyeződés, klímánk hatásfoka egyre romlik. Ha tartósan kihagyjuk tisztítását, egy idő után észrevehetjük, hogy egyre többet megy, hogy tartani tudja a kívánt hőfokot, ami egyben villanyóránk pörgetését is jelenti. Szerencsés esetben ennyivel megússzuk, és nem leszünk gyakrabban betegek. A tisztítás kihagyása ugyanis nagyon komoly légzőszervi betegségek kialakulásához is vezethet, melyeket a készülékeken megtelepedő baktériumok okoznak.

Milyen betegségeket okozhat a klíma?

Legionárius betegség (legionellosis)

A legionella pneumophila baktérium által okozott megbetegedés, mely az influenzához hasonló tüneteket okoz. A baktériumok bejuthatnak a tüdőbe, súlyos tüdőgyulladást (legionella pneumonia), emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést , sőt még akár halált is okozva. Enyhébb esetben Pontiac-láz vagy Lochgoilhead-láz törhet ki rajtunk, melyek nem jár tüdőgyulladással, de így is egy komoly légzőszervi megbetegedéseket okoznak. Sajnos hazánkban ritkábban diagnosztizálják ezeket a betegséget, mint a világ többi részén, sokszor nem derül ki, hogy a légkondi okozta őket, így a betegség újra és újra visszatérhet a tisztítás hiányában.

Az sokszor igen súlyos tünetek megelőzéséhez csupán annyit kell tennünk, hogy rendszeresen fertőtleníttetjük légkondícionáló berendezésünket.

Tüdő aspergillosis

Ez egy gombás fertőzés, amit az Aspergillus gomba okoz. A spórák belégzésüket követően megtámadja a tüdőt és a köhögést, lázat, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozhat. Megtámadhatja az orrmelléküregeket és a hallójáratokat is. Súlyos esetben akár halálhoz is vezethet.

Hypersensitivity pneumonitis

Ez egy túlérzékenységi reakció, amit a szerves por belégzése okozhat. Okozhat köhögést, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, lázat, de enyhébb esetben is fáradékonysággal, rossz közérzettel jár.